Steeds meer mensen stappen over naar biologisch eten. Vroeger kon je deze biologische producten alleen in kleine winkeltjes vinden, maar nu zie je ze in elke supermarkt. Je kunt de biologische producten herkennen aan een keurmerk dat op de verpakking staat. De producten waar dit keurmerk op staat, bestaan voor minimaal 95% uit biologische ingrediënten en bij de productie is er rekening gehouden met het welzijn van de dieren.

Geen schadelijke bestrijdingsmiddelen

Bestrijdingsmiddelen die tijdens de productie van fruit en groenten gebruikt worden, kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid. Met goed wassen van het groente en fruit kun je deze bestrijdingsmiddelen niet verwijderen, het blijft er altijd in zitten. In de biologische landbouw worden alleen natuurlijke bestrijdingsmiddelen gebruikt, denk hierbij aan het inzetten van bepaalde insecten die ziekten in het gewas tegengaan. In biologische producten vind je dus geen slechte bestrijdingsmiddelen. Dit is niet alleen beter voor de gezondheid, maar ook voor het milieu.

Meer belangrijke voedingsstoffen

Er is al een hele tijd een discussie gaande over het onderwerp biologische voeding en of dit nu wel of niet gezonder voor je gezondheid is. Als we kijken naar de vitamines en mineralen in biologische- en niet-biologische producten, dan zie je een groot verschil. De biologische fruit en groenten bevatten namelijk veel meer vitamines en mineralen.Verwerkers van biologische producten gebruiken ook geen kleur-, geur- en smaakstoffen bij de verwerking. Er zijn alleen een aantal toevoegingen van natuurlijke oorsprong die goed voor je gezondheid zijn.

markt met allemaal groenten

Biologisch eten is lekker

Het vermijden van bestrijdingsmiddelen en het verbeteren van het milieu zijn al genoeg redenen om over te stappen naar biologische producten. Maar ook de kwaliteit en de smaak van deze producten zijn een goede reden om te switchen. De kwaliteit en de smaak is namelijk beter dan fruit en groenten die worden bespoten met bestrijdingsmiddelen. Stikstof speelt hier een belangrijke rol in. In de biologische bodem komt stikstof langzaam vrij in de planten, dit zorgt ervoor dat deze rustig kunnen groeien. Een bodem die wordt bespoten met bestrijdingsmiddelen bevat veel meer stikstof, waardoor het fruit en de groente veel sneller groeit. Ze hebben hierdoor minder tijd en energie om nutriënten te ontwikkelen en dit zorgt voor een minder intense smaak.

 

admin

reacties staan uit.