Hoe verlopen powerlifting wedstrijden

Powerlifting is een sport die draait om kracht en precisie, waarbij atleten strijden in drie hoofddisciplines: squat, bench press en deadlift. Voor nieuwkomers en fans kan het format van een powerlifting wedstrijd wat complex lijken. In dit blog leggen we uit hoe powerlifting wedstrijden verlopen en wat je kunt verwachten als je besluit deel te nemen of te kijken.

De opzet van een powerlifting wedstrijd

Powerlifting wedstrijden zijn gestructureerde evenementen waarbij elke deelnemer drie pogingen krijgt in elk van de drie disciplines om zijn of haar maximale kracht te demonstreren. De winnaar is de atleet die de hoogste totale score behaalt, berekend door de beste pogingen in de squat, bench press, en deadlift bij elkaar op te tellen.

1. Weegmoment en categorieën

Voordat de wedstrijd begint, worden deelnemers gewogen om hen in de juiste gewichtsklasse te plaatsen. Dit zorgt voor een eerlijke competitie tussen atleten van vergelijkbare lichaamsgrootte. Er zijn verschillende gewichtsklassen, zowel voor mannen als voor vrouwen.

2. De lifting orders

De volgorde waarin de atleten hun pogingen uitvoeren, wordt bepaald door het gewicht dat ze opgeven te tillen. Degene met het laagste gewicht begint. Dit voegt een strategisch element toe aan de wedstrijd, waarbij atleten moeten beslissen hoeveel risico ze willen nemen met hun openingsgewichten.

3. De drie onderdelen

Elke atleet voert drie pogingen uit in de volgende volgorde:

  • Squat: De atleet plaatst een geladen barbell op zijn schouders, squat volledig tot de heupen lager zijn dan de knieën en komt weer omhoog.
  • Bench Press: Liggend op een bench moet de atleet de barbell vanaf de borst omhoog drukken tot de armen volledig gestrekt zijn.
  • Deadlift: De atleet tilt de barbell op vanaf de grond tot een rechtopstaande positie.

Na elke poging bepalen de scheidsrechters of de lift geldig is aan de hand van strikte regels betreffende de vorm en uitvoering.

4. Scorebepaling en winnaars

Na de drie rondes worden de hoogste geldige pogingen van elke atleet in de drie disciplines opgeteld tot een totaalscore. De atleet met de hoogste totaalscore in zijn of haar categorie wint de wedstrijd. Bij gelijke stand kan het lichaamsgewicht van de atleten de doorslag geven, waarbij de lichtere atleet de voorkeur krijgt.

Waar vind je powerlifting wedstrijden?

In Nederland worden regelmatig powerlifting wedstrijden georganiseerd door verschillende organisaties. Powerlifting Nederland biedt een kalender van powerlifting wedstrijden die door het hele land worden gehouden. Deze site is een uitstekende bron voor zowel beginnende als ervaren powerlifters die willen deelnemen aan of meer willen leren over de sport.

Redactie
Redactie

reacties staan uit.