Er is veel gezegd en geschreven over dierlijke en plantaardige oliën. Dit zorgt voor veel verwarring, aangezien veel onderzoeken elkaar tegenspreken. Tijd voor wat opheldering. In dit artikel geven we per olie de gezondheidsvoordelen en -nadelen weer. Welke olie is goed voor je gezondheid en welke oliën kun je beter in de supermarkt laten liggen?

Hoe werken vetten?

Verzadigde, onverzadigde vetten en cholesterol – snap jij het nog? Verzadigde vetten worden als ongezond beschouwd. Deze vetten krijgen meestal een vaste vorm op kamertemperatuur, zoals boter, kokosolie, margarine en bak- en braadvetten. In het verleden werd altijd gedacht dat kokosolie ongezond was, maar nu lezen we vaker dat het tegendeel waar is. Verzadigde vetten worden als de gezonde variant beschouwd en kunnen we onderverdelen in enkelvoudige en meervoudige vetzuren. Hiervan is de eerstgenoemde beter bestand tegen hitte, zuurstof en andere externe factoren.

Vet is zowel een bouwstof als een brandstof. Het helpt met het vernieuwen van cellen, het transporteren van de vetoplosbare vitamines A, D, E en K en geeft onze spieren energie. Het is dus belangrijk dat je voldoende gezonde vetten binnenkrijgt.

olie

Dierlijke vetten

Dierlijke vetten komen voor in zuivelproducten, vlees en eieren. Deze vetten bevatten cholesterol, waardoor het belangrijk is dat je er niet te veel van binnenkrijgt. Over het algemeen is de concentratie van vet in dierlijke producten hoog en dus ook hoog in cholesterol. Dierlijke vetten worden als verzadigde vetten beschouwd, wat betekent dat ze hard worden op kamertemperatuur. Enkele dierlijke producten zijn daarentegen rijk aan omega 3. In tegenstelling tot de meeste dierlijke vetten is dit een meervoudige onverzadigde vetzuur. Omega 3-vetzuren verminderen het risico op hart-en vaatziekten en zijn onderdeel van een gezonde voeding. Wanneer je niet voldoende omega 3 vetten binnenkrijgt is het slim om de Visolie van Holland & Barrett in te nemen.

Plantaardige vetten

Het voordeel van plantaardige vetten is dat deze onverzadigd zijn. Ze zijn dus onderdeel van een gezonde voeding. Niet alle plantaardige oliën kunnen tegen hitte. Daarnaast zijn plantaardige oliën vaak verwerkt, waardoor ze veel transvetten bevatten die ontzettend schadelijk zijn voor het lichaam. Wanneer je gezond wilt koken, kies je voor kokosolie.

kokosnoot olie

admin

reacties staan uit.