Tijdens het sporten hebben de meesten regelmatig te maken met hier en daar wat vervelende pijntjes. Het merendeel hiervan is eenvoudig te negeren en vraagt niet om rust. Echter, wanneer je tijdens het sporten te maken krijgt met kramp, is het erg lastig om je hier overeen te zetten. Vrijwel iedereen van ons heeft er weleens mee te maken gehad maar weinig weten waar dit precies vandaan komt. Mocht jij net als vele anderen benieuwd zijn naar waar het vandaan komt en vooral ook hoe je ervan afkomt, dan is het zeker aan te raden om verder te lezen.
Wanneer ontstaat kramp?
Kramp kan in diverse situaties optreden. Echter, in de meeste gevallen is dit toch tijdens of net na het leveren van inspanning. Kramp kan ontstaan in diverse plekken van het lichaam. Zo kun je kramp krijgen in je buik, maar ook in je been. Een andere situatie waarin veel mensen wel eens last hebben gehad van kramp, is tijdens het slapen. In dat geval is er in de meeste gevallen sprake van een verkeerde houding. Indien dit af en toe voorkomt, is er niks aan de hand. Heb je echter regelmatig ‘s nachts last van kramp, dan is het zeer aan te raden om je huisarts hiervan op de hoogte te stellen.
Waar komt kramp eigenlijk vandaan?
Bij kramp reageren je zenuwen verkeerd waardoor de spieren zich zonder reden aanspannen. De reden waarom dit kan gebeuren is nog niet helemaal duidelijk. Zo kan het lichaam aan overbelasting/uitputting maar ook door een verandering van de vochtbalans. Een andere situatie waarin kramp op kan treden, is wanneer je in een verkeerde houding zit of ligt. In die situatie komt er niet genoeg bloed naar de spieren en ontstaat er kramp.
Kramp kan zeer pijnlijk zijn en het bewegen belemmeren. Op het moment dat je last krijg van kramp dan is het belangrijk dat je rustig blijft en de spier in de tegenovergestelde richting beweegt. Langzaam maar zeker zul je merken dat de kramp verdwijnt.
Wat kun je doen om te voorkomen dat je kramp krijgt?
Om te voorkomen dat je tijdens een belangrijke wedstrijd te maken krijgt met kramp, kan het helpen om van te voren een goede warming up te doen. Zorg dat je elke spier goed rekt en strekt voordat je begint aan de wedstrijd. De kans dat je dan te maken krijgt met kramp tijdens de wedstrijd is erg klein. Om te voorkomen dat je na de wedstrijd te maken krijgt met kramp, kan het helpen om een cooling down te doen.
Wat kun je tegen kramp doen?
Zoals eerder genoemd kun je van kramp afkomen door de spier lang te maken. Dit doe je door tegenovergestelde kant op te bewegen als waar de spier zich naartoe trekt. De spiervezels ontspannen zich vervolgens en niet lang hierna trekt de kramp weg. Bij het rekken reset je dus als het ware de spier. Mocht de kramp regelmatig terugkeren, dan is het noodzakelijk dat je hiermee langs de dokter gaat.