dieet

Veel mensen doen het tegenwoordig: een keto dieet. Maar wat is het eigenlijk precies en waarom hoor je er zoveel over? In deze blog alles over het keto dieet. 

Het keto dieet uitgelegd

Het keto dieet is een dieet waarin nauwelijks koolhydraten verwerkt zitten. Je eet maximaal 50 gram koolhydraten per dag. Door de lage hoeveelheid koolhydraten die je binnenkrijgt kan het afvallen heel snel gaan. In Plaats van dat je lichaam koolhydraten opneemt en omzet in glucose begint het zich te voeden met de reserve voorraad glycogeen vanuit je lever. Wanneer ook deze op is begint het lichaam met vetzuurverbranding. Door deze verbranding ontstaan er zogenaamde ‘ketonen’ die het bloed zuurder maken. Doordat het lichaam de vetten begint op te nemen wordt het afval proces versneld. 

Is het keto dieet gezond? 

Het keto dieet is niet per definitie gezond of ongezond te noemen. Wel wordt het afgeraden om het dieet voor een langere periode te volgen. De lange termijn effecten van het dieet zijn ook niet geheel bekend. Als men het dieet langere tijd volgt bestaat er een kans dat er niet genoeg vitamines binnen komen. Vooral vitamine b12, vezels en jodium ontbreken over het algemeen in een keto dieet. Een lange tijd zonder deze stoffen kan tot complicaties leiden. 

Voordelen en nadelen keto dieet

Voor het overzicht hebben we nog een keer de belangrijkste voor- en nadelen van het keto dieet op een rijtje gezet: 

Voordelen keto dieet: 

Keto dieet helpt met afvallen
Keto dieet helpt bij het verminderen van epileptische aanvallen
Kan helpen met verminderen acne

Nadelen keto dieet: 

Soms gaat je lichaam energie uit spieren halen i.p.v. vet
Kan problemen met de stoelgang opleveren
Verhoogd cholesterol
Kan zorgen voor vermoeidheid

Wil je meer dieet en/of gezondheid gerelateerde artikelen lezen? Kijk dan op https://www.levenvandaag.nl/c/gezondheid/ voor het laatste gezondheidsnieuws. 

 

Redactie
Redactie

reacties staan uit.