Vet in de buikstreek is niet alleen vervellend vanuit cosmetisch oogpunt, het is ook nog eens ronduit ongezond. Met name het vet welke zich rondom de organen opslaat is ongezond. Dit wordt ook wel visceraal vet genoemd.

Visceraal vet wordt in verband gebracht met een verhoogd risico op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.

In dit artikel zullen we je een aantal tips geven voor het verbranden van buikvet.

afvallen

#1: eet veel voedingsvezels

Door veel vezels te eten geef je je lichaam de mogelijkheid om via de darmen cholesterol uit het lichaam af te voeren. Een ander groot voordeel van vezels is dat het zorgt voor een soort gel laag op de maagwand en wand van de dunne darm. Het type vezels wat voor deze gel laag zorgt zijn de oplosbare vezels. Door deze gel laag worden suikers uit koolhydraten minder snel door het bloed opgenomen en aangenomen wordt dat een deel van de suikers zelfs helemaal niet opgenomen worden.

Hierdoor worden er uiteindelijk iets minder calorieën door het lichaam opgenomen dan er gegeten worden. Naar schatting kan dit een procent of 5 schelen.

Het type vezels welke je lichaam nodig heeft vindt je in groenten, peulvruchten en fruit.

#2 eet voldoende eiwitten

In de strijd tegen overtollig vet zal je voldoende eiwitten moeten eten. Eiwitten hebben een aantal voordelen ten opzichte van koolhydraten.

Op de eerste plaats zorgen eiwitten voor een toename van het rust-metabolisme. Je lichaam gaat meer calorieën verbranden als het eiwitten moet verteren in plaats van koolhydraten.

Een ander belangrijk voordeel van eiwitten is dat het zorgt voor een langdurig vol gevoel. Omdat de eiwitten langzaam verteren zal het langer duren voordat het eiwitrijke voedsel de maag verlaat. Hierdoor zit je langer vol wat voorkomt dat je tussen de maaltijden door gaat lopen snacken. Het tussen de maaltijden door snacken is vaak de boosdoener van het niet behalen van afval doelstellingen.

Natuurlijke bronnen van eiwitten zijn: vlees, vis, kip, eieren, melk, yoghurt en noten.

#3 vermijd transvetten

Om vet te kunnen verbranden is de meest effectieve methode koolhydraatarm eten. Dit voelt voor veel mensen tegenstrijdig maar een koolhydraatarm dieet blijkt zelfs 2 tot 3 maal effectiever te zijn dan een vetarm dieet bij het verbranden van vet.

Bij een koolhydraatarm dieet ga je minder koolhydraten eten en juist meer vetten. 1 type vet zal je echter ten alle tijden moeten zien te vermijden. Dit zijn transvetten.

Transvetten zijn erg ongezond en je lichaam weet zich er niet zo goed raadt mee en slaat deze daarom maar op. Transvetten worden in verband gebracht met inflammatie, hart- en vaatziekten, toename van visceraal vet en insulineresistentie.

Transvetten ontstaan als plantaardige vetten industrieel worden bewerkt. Deze vetten worden gehard of gehydrateerd. Dit om de houdbaarheid of de structuur te verbeteren.

Transvetten zitten in vaak in koek, snacks, diepvriesmaaltijden, gebak, pindakaas en bepaalde margarines. In Nederland is het niet verplicht om op de verpakking aan te geven dat een product transvetten bevat. Transvetten zijn echter wel op de verpakking te herkennen. Dit staat dan aangegeven als gehard of gedeelte gehard vet of gehydrateerd vet. Vermijd de producten waarop je dergelijke termen ziet staan en zoek naar een alternatief welke deze termen niet op de verpakking heeft staan.

#4 vermijd toegevoegde suikers

Uit onderzoeken blijkt dat het eten of drinken van veel toegevoegde suikers zorgt voor een toename van buikvet. Een suiker molecuul bestaat voor een deel uit glucose en een deel fructose. Glucose wordt aan het bloed afgegeven als bloedglucose. Glucose wordt door de cellen opgenomen en in de spieren blijft het opgeslagen in de vorm van glycogeen tot dat je het nodig hebt.

Het probleem zit hem in fructose. Je lichaam weet daar niet goed raadt mee omdat het geen fructose niet kan opslaan tot dat je het nodig hebt als energie. Als je aan het sporten bent dan kan fructose direct verbrand worden maar als je fructose eet of drinkt op het moment dat je inactief bent dan kan je lichaam er niks mee. Je lichaam slaat deze energie dan op in de vorm van vet. Je zult begrijpen dat dit niet wenselijk is als je juist vet wilt verbranden.

Een ander probleem van toegevoegde suikers is dat deze zorgen voor een piek in je bloedglucose. Om alle glucose uit je lichaam op te kunnen nemen gaat je lichaam veel insuline aanmaken. Deze insuline zorgt ervoor dat je lichaam vet gaat vast houden. Een verhoogde insuline is voor je lichaam namelijk een teken dat er voldoende energie beschikbaar is. Niet voor niets wordt insuline dan ook wel het dik maak hormoon genoemd.

#5 beweeg

Als je denkt aan vet verbranden dan denk je waarschijnlijk als eerste aan sporten. Hoewel sporten zeker helpt om vet te verbranden is dit niet het belangrijkste. Het belangrijkste is het aanpassen van je dieet. Dit bepaald voor 80% of je afvalt of niet. De andere 20% is sporten of meer bewegen.

Vet verbranden is een kwestie van meer calorieën verbruiken dan je lichaam binnen krijgt. Door te gaan sporten schroef je de hoeveelheid calorieën op welke je verbrand. Als je ongetraind bent dan is hardlopen misschien wat heftig om mee te beginnen en vanwege de slechte conditie zal dit ook weinig nut hebben. Als de conditie nog slecht is dan zal je het niet lang volhouden waardoor je er weinig calorieën mee verbrand.

Je kan er dan bijvoorbeeld voor kiezen om eerst je conditie op te bouwen door te gaan wandelen, te fietsen of te gaan zwemmen.

Krachttraining blijkt een veel effectievere manier te zijn om gewicht te verliezen dan een cardiotraining. Met een cardiotraining verbrand je alleen calorieën op het moment dat je aan het sporten bent. Als je aan krachttraining doet dan verbrand je ook calorieën na de training. Je lichaam verbruikt namelijk energie om de spieren te laten herstellen. Door dit after-burn effect van krachttraining verbrand je met krachttraining uiteindelijk meer calorieën dan met cardiotraining.

admin

reacties staan uit.