diner

Als je probeert wat overtollige kilo’s kwijt te raken is het natuurlijk geen slim idee om veelvuldig ongezond te eten. Afvallen kan enkel wanneer je minder calorieën eet dan je dagelijkse energiebehoefte. Een avondje op stap gaan, food places near me bekijken en online eten bestellen lijken dan ook wel onmogelijk. Niets is echter minder waar. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat een cheatday of een maaltijd zondigen kan helpen bij het afvallen. Dit klinkt wellicht tegenstrijdig, daarom lichten we het in dit artikel wat verder toe.

Beter vol te houden

Een strikt dieet volhouden is ontzettend lastig. Wanneer je jezelf alle lekkere dingen verbiedt, kan dit uiteindelijk alleen maar averechts gaan werken. Je krijgt zo’n trek in deze verboden dingen dat je plotseling totaal los zal gaan. Hierbij eet je alles wat je eerst niet mocht. Als je de volgende dag het getal op de weegschaal ziet heb je het er mee gehad en is de kans groot dat je de handdoek in de ring gooit.

Om dit te voorkomen is het belangrijk om minder streng voor jezelf te zijn. Je hoeft echt niet alleen maar op groentes, salades en andere gezonde voedingsmiddelen te leven. Dat hou je simpelweg niet vol. Als je jezelf aanleert dat je alles mag eten, alleen niet op ieder moment, zal dit een heleboel stress wegnemen. Twee keer in de maand een cheatday inplannen is dan ook zeker geen slecht idee. Zo kan je, wanneer je even moeite hebt met je gezonde levensstijl, toeleven naar die dag. De dag dat je een heerlijke maaltijd mag nuttigen. Iets mag eten waar je nu al een hele tijd naar verlangt. Wat eten we vandaag makkelijk zeg! Zo hou je je dieet beter vol en geniet je dus ook van betere resultaten op de lange termijn.

Geef je spijsvertering een boost

Wanneer je lange tijd structureel te weinig calorieën binnen krijgt, zal je lichaam gaan reageren door de spijsvertering te vertragen. Een lichaam vindt het niet prettig om heel snel gewicht te verliezen en zal er dus alles aan doen om de balans te vinden. Bovendien kan hij in spaarstand gaan omdat het bang is dat er te weinig eten is. Hiermee worden de reserves gespaard, waardoor je spijsvertering zo goed als stopt. Hierdoor val je dus ook niet meer af en kom je misschien zelfs wel aan.

Dit proces kan enorme gevolgen hebben voor je dieet. Het is heel frustrerend om te zien dat je gewicht niet omlaag gaat terwijl je juist zo goed je best doet. Daarom kan het soms slim zijn om je lichaam te foppen. Laat merken dat er gewoon nog genoeg te eten is door even flink wat calorieën te eten. Overdrijf natuurlijk niet en doe dit nooit langer dan één dag, anders is het zonde van al dat werk. Zo geef je je spijsvertering een boost en zal je merken dat je weer sneller gewicht gaat verliezen. Eten bestellen bij Butlon kan dan ook indirect bijdragen aan een sneller gewichtsverlies. Mits je het slim aanpakt natuurlijk!

Sta even niet op de weegschaal

Maak niet de fout om de dag na je cheatday direct op de weegschaal te gaan staan. De kans is groot dat dit heel demotiverend werkt. Na een flinke cheatday kan je soms zelfs 3 tot 5 kilo zwaarder zijn. Ook voel je je opgeblazen. Wees echter gerust: het is onmogelijk om zoveel aan te komen van een dag of twee dagen slecht eten. Dan zou je een fles olijfolie aan je lippen moeten zetten en volledig op moeten drinken. Het zijn dan ook geen kilo’s in vet, maar in vocht. Je lichaam houdt door de inname van zoute en koolhydraatrijke producten veel vocht vast. Het duurt enkele dagen voordat dit weg is en dat zie je op de weegschaal. De echte gewichtstoename na een cheatday valt echter enorm mee en heb je binnen een dag weggewerkt als je weer je gezonde voedingspatroon overneemt. Gewoon incidenteel genieten dus!

Redactie
Redactie

reacties staan uit.